Choď na obsah Choď na menu
 


Veľkonočný koláč

20. 3. 2016

                   Veľkonočný koláč

jas0oqkbs_6w5uuo2qx15g-ve-kono-n-kol.jpg

 

 

 

INGREDIENCIE

600 g
hladká múka špeciál
 
400 g
polohrubá múka
 
200 g
cukor práškový
 
2 ks
vanilkový cukor Dr Oetker
 
1 ČL
kypriaci prášok do pečiva Dr Oetker
 
1 kocka
čerstvé droždie
 
4 ks
vajce
 
1 dl
olej
 
1/2 litrov
mlieko
 
1 ks
citrónová kôra
 
100 g
kandizované ovocie
 
150 g
hrudkovitý tvaroh-suchší
 
100 g
hrozienka
 
1 ks
žltko na potretie
 
1.
 
Obidva múky preosejeme do misky,urobíme jamku,nalejeme trocha mlieka, pridáme trocha cukru a rozmrvíme droždie.Droždie necháme iba napučať.Kým droždie napučí,tak nastruháme cit.kôru.Oddelíme žltky od bielka a z bielkov vyšľaháme sneh.Pridáme ostatné suroviny,okrem hrozienok,tvarohu a kandizovaného ovocia.Trocha premiešame a pridáme výšľahany sneh.Sneh zapracujeme do cesta a cesto dobré vypracujeme do hladká.Tak asi 15 min.Čím dlhšie,tým lepšie.
 
2.
Po vymiesení cesto rozdelíme na tri časti,tak asi po 700 g.Do každej časti cesta pridáme inú ingredienciu,tvaroh,hrozienka a do tretej kandizované ovocie. Zapracujeme do cesta.Necháme pol hodinky podkysnúť.
 
3.
Potom cesto na pomučenej doske vyvaľame a každý bochník vyšúľame asi na 70 cm a spletieme do vrkoča.
 
4.
Vrkoč stočíme a vložíme do väčšej misky s vyšším okrajom.Moja mala priemer 25 cm.Miska musí byť vymastená a vysypaná múkov.Do stredu vložíme fľašu,tiež pomastenú.Takto uložené cesto necháme 1 hod.kysnúť./Ak robím z polovičnej dávky,pečiem v tortovej forme na bábovku./Ja to robím tak,že si zapnem rúru na 50°C a vložím do rúry, aby nakyslo.Ked cesto nakysne do plnej misky,/asi 1 hod./,potom vyberiem cesto z rúry a rúru nahrejem na 170 °C a misku vložím do rúry piecť.Pečiem na spodnej priečke rúry,a keby náhodou vrch pripekal,tak zakryjem alobalom.Doba pečenia je najmenej 1 hod.Kontrolujeme špilkou,či sa cesto nelepí.Každy má inú rúru,tak sa musí pridržiavať svojích skúsenosti.Ked by niekomu piekla rúra silnejšie,tak vtedy treba piecť na nižšej teplote.
 
5.
Po upečení koláč vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladiť.Takto krásne vyzerá v reze.Je chutný,vláčny.Dobrú chuť!
 
Veľkonočný koláč