Veľkonočný koláč
20. 3. 2016
Veľkonočný koláč
INGREDIENCIE
600 g
hladká múka špeciál
400 g
polohrubá múka
200 g
cukor práškový
2 ks
vanilkový cukor Dr Oetker
1 ČL
kypriaci prášok do pečiva Dr Oetker
1 kocka
čerstvé droždie
4 ks
vajce
1 dl
olej
1/2 litrov
mlieko
1 ks
citrónová kôra
100 g
kandizované ovocie
150 g
hrudkovitý tvaroh-suchší
100 g
hrozienka
1 ks
žltko na potretie
1.
Obidva múky preosejeme do misky,urobíme jamku,nalejeme trocha mlieka, pridáme trocha cukru a rozmrvíme droždie.Droždie necháme iba napučať.Kým droždie napučí,tak nastruháme cit.kôru.Oddelíme žltky od bielka a z bielkov vyšľaháme sneh.Pridáme ostatné suroviny,okrem hrozienok,tvarohu a kandizovaného ovocia.Trocha premiešame a pridáme výšľahany sneh.Sneh zapracujeme do cesta a cesto dobré vypracujeme do hladká.Tak asi 15 min.Čím dlhšie,tým lepšie.
2.
Po vymiesení cesto rozdelíme na tri časti,tak asi po 700 g.Do každej časti cesta pridáme inú ingredienciu,tvaroh,hrozienka a do tretej kandizované ovocie. Zapracujeme do cesta.Necháme pol hodinky podkysnúť.
3.
Potom cesto na pomučenej doske vyvaľame a každý bochník vyšúľame asi na 70 cm a spletieme do vrkoča.
4.
Vrkoč stočíme a vložíme do väčšej misky s vyšším okrajom.Moja mala priemer 25 cm.Miska musí byť vymastená a vysypaná múkov.Do stredu vložíme fľašu,tiež pomastenú.Takto uložené cesto necháme 1 hod.kysnúť./Ak robím z polovičnej dávky,pečiem v tortovej forme na bábovku./Ja to robím tak,že si zapnem rúru na 50°C a vložím do rúry, aby nakyslo.Ked cesto nakysne do plnej misky,/asi 1 hod./,potom vyberiem cesto z rúry a rúru nahrejem na 170 °C a misku vložím do rúry piecť.Pečiem na spodnej priečke rúry,a keby náhodou vrch pripekal,tak zakryjem alobalom.Doba pečenia je najmenej 1 hod.Kontrolujeme špilkou,či sa cesto nelepí.Každy má inú rúru,tak sa musí pridržiavať svojích skúsenosti.Ked by niekomu piekla rúra silnejšie,tak vtedy treba piecť na nižšej teplote.